Consultatii / Comenzi: 0740.082.543

Cum sa alegi ochelarii perfecti

Va prezentam mai jos informatii  pentru a putea comanda ochelari de pe site.Identificati marimea  ramei dumneavoastra (folosita) care vi se potriveste  apoi introduceti aceste date in filtrul de cautare din rubrica Rame de ochelari pentru a  gasi rame cu marimi similare.Aceste informatii le gasiti  scrise de regula pe bratul ramei sau le masurati dvs. cu o rigla.

1. IDENTIFICARE MARIME RAMA

Marimea ramei se poate identifica in functie de situatie :
1) sunteti purtator de ochelari, cititi de pe bratul  a ramei purtate de dumneavoastra cele 3  marimi :
- lungimea lentilei (a)
- puntea nazala (b) 
- lungimea bratului (c)

Mai rar, pe unele rame, gasiti aceste marimi  pe puntea nazala.

Masurati latimea ramei (d) cu rigla.Latimea ramei se masoara de la o extremitate la cealalta a ramei.

 

2) nu sunteti purtator de ochelari, vreti sa  achizitionati  prima pereche de ochelari, va recomandam sa lasati placerea achizitiei online dupa ce va consultati cu personalul dintr-o optica medicala impreuna cu care stabiliti rama care vi se potriveste apoi  va notati datele de pe rama recomandata (neaparat sa contina marimile a,b si c) si apoi introdceti aceste date in filtrul de cautare rame din pagina Rame de ochelari.

Latimea ramei (d) este o marime care nu este mentionata pe rama dar este bine de luat in seama.
Inaltimea lentilei (e) este bine de stiut deoarece pentru lentile progresive sau bifocale trebuie ca inaltimea lentilei sa fie de minim 29 mm.

Latimea ramei trebuie aleasa incat sa nu fie mai mare decat latimea capului iar bratele ochelarului pus la ochi  sa nu faca presiune in zona tamplelor.
Pentru alegerea corecta a marimii ramei utilizati filtrul cautare Rame de ochelari.

In optica noastra avem mult mai multe modele de rame decat cele afisate pe site.Avem rame de ochelari incepand de la 50 lei.

Practicam adaos comercial mic la ramele de ochelari fara a mari pretul la lentile sau sa cerem plata pentru consultatie.

2. ALEGEREA RAMEI POTRIVITE CU FORMA FETEI

Fata ovala – este fata cea mai bine proportionate si conturata pentru care se potriveste orice forma de ochelari.

Fata rotunda – fruntea si barbia sunt rotunde, pometii slab conturati.Fata are aproximativ aceeasi latime si inaltime.

Fata dreptunghiulara – fata este mai mult lunga decat lata, fruntea este aproximativ egala cu latimea maxilarului iar barbia tinde spre o forma patrata.

Fata triunghi cu baza sus (inima) – fata este mai lata in zona tamplelor si in zona fruntii si se ingustindu-se in partea de jos catre o barbie mica uneori ascutita. 

Fata triunghi – linia maxilarului este cea mai lata parte a fetei, tamplele si pometii fiind mai inguste fiind zone vizibil mai inguste decat zona maxilarului.

3. TIPURI DE VEDERE 

Pina in preajma varstei de 40 ani purtatorul de ochelari vede cu aceeasi dioptrie la distanta dar si la aproape careia ii putem spune la alegerea tipului de vedere  VEDERE DE DISTANTA.
Dupa varsta de 40 ani  apare presbiopia, purtatorii de ochelari cat si cei care nu au purtat pina la aceasta varsta incep sa nu mai vada bine aproape si ochiii  trebuie ajutati adaugand la dioptriile de distanta dioptrii cu + . Semnul presbiopiei este acela ca atunci cand vreti sa cititi tinand foaia la 40-50 aveti tendinta sa  departati foaia.
Sunt 4 tipuri de vedere:

 • a) Vedere de aproape 
 • b) Vedere de departe  
 • c) Vedere Bifocala (include vederea de aproape dar si la distanta, cu trecere brusca de la una la alta)
 • d) Vedere Progresiva (include vederea de aproape dar si la distanta, cu trecere progresiva de la una la alta)

4. CUM CITESTI PRESCRIPTIA DE DIOPTRII

PRESCRIPTIA DE DIOPTRII - este documentul in care sunt precizate dioptriile de care specialistii din opticile medicale, valabilitatea este de un an la adulti si 6 luni la copii. La copii va recomandam sa mergeti la doctori oftalmologi specializati pe copii si daca se poate la doi medici succesiv pentru a compara rezultatele.
Explicatii privind prescriptia de dioptrii gasiti in tabelele urmatoare:

 

  SPHERE CYL AXIS ADD
O.D. +2,00 -0,50 90 ͦ  
O.S. +1,75      
                   DP = 62


 

 

5. DISTANTA PUPILARA (DP)

Daca aveti  prescriptie de dioptrii in  care nu este precizata distanta pupilara va ajutam sa o masurati singuri. Distanta pupilara (DP) reprezinta distanta de la centrul pupilei unui ochi la centrul pupilei celuilalt ochi.                                  

DP este necesara la montajul lentilelor in rama de ochelari  astfel incat punand ochelarii la ochi,  centrul optic al fiecarei lentile montate in rama sa fie pe directia cu  centrele celor doua  pupile. Majoritatea adultilor au DP cu valori cuprinse intre 55 si 65 mm iar la copii intre 42 si 54.

Poti ruga pe cineva  care sa te ajute   sau poti sa iti masori singur DP in fatza oglinzii. Masurarea se poate face pozitionandu-va la  20-30 cm in fatza oglinzii puneti rigla orizontal deasupra sau sub ochi cu gradatia de zero la centrul pupilei unui ochi inchizand celalalt ochi.  Apoi fara sa se miste capul sau rigla  se inchide ochiul din dreptul  gradatiei  zero si citesti valoarea gradatiei din dreptul centrului pupilei celuilalt ochi.Repetati masuratoarea de 2-3 ori pentru exactitate. Valoarea pe care o citesti reprezinta DP masurata in milimetri pentru vederea la distanta. Daca vreti DP pentru vederea de aproape scazi 3mm din valoarea masurata pentru vederea la distanta.

6. ALEGEREA LENTILELOR

Daca studiati un catalog de lentille pentru ochelari de vedere veti observa ca sunt o multitudine de variante de lentile.Este bine sa fiti informat pentru a putea alege lentile la cel mai bun raport pret/calitate.
La alegerea lentilelor trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

 • Tip de vedere : monofocal (aproape sau departe), bifocal, progresiv
 • Indicele  de subtiere al lentilei – este conditionat de cat de mare este dioptria 1.5;1.57;1.60;1.67 si 1.74
 • Materialul din care este lentila : plastic, sticla sau policarbonat
 • Protectie  la soare : heliomate, lentile colorate cu dioptrii, polarizate
 • Pentru ce activitate sunt destinati:
  • lucrul la lumina artificiala de ex. croitorie  lentile cu antireflex 
  • lucrul la calculator lentile cu filtru de calculator + antireflex 
  • lucrul in medii cu predispunere la zgariere  lentile din sticla
  • utilizare scurta, pentru citit ocazional facturi, telefon mobil lentila din plastic cu durificare 

7. ALEGEREA GROSIMEI LENTILEI

In functie de dioptriile prescrise, se alege grosimea lentilei (indicele lentilei).Va prezentam variantele de lentile si recomandarile pentru alegerea lor:

Alegerea lentilelor subtiate are si o componenta estetica deoarece daca se alege lentila standard  in cazul dioptriilor  mai mari de +2,50 pe linga faptul ca lentila standard devine mai grea, din exterior, prin acea lentila ochiul purtatorului de ochelari se vede mai mare decat in realitate.Folosind lentile subtiate dispare acest aspect.

In cazul lentilelor standard cu dioptrii mai mari de -2,50 din exterior, prin acea lentila, ochiul purtatorului de ochelari se vede mai mic decat in realitate, dar prin folosirea lentilelor subtiate se inlatura acest incovenient.

8. ALEGERE OCHELARI DE SOARE

Cand va alegeti un ochelar de soare il vizualizati pe site si identificati daca e genul de ochelar cautat, problema este ....daca este si marimea potrivita.De aceea fiecarei rame,dupa selectare, prezentam si schita cu marimile ochelarului de soare.

Deoarece la ochelarii de soare nu sunt inscriptionate marimile pe brate ca la ramele de vedere singura solutie dar si  cea mai sigura este  masurarea  latimii ochelarului de soare actual dupa care megeti la pagina Ochelari de soare  si introduceti acea valoare in filtrul de cautare .Rezultatele cautarii vor fi ochelari de soare cu dimensinea latimii ramei identic cu  cel introdus de dumneavoastra dar si cei  cu o marja de +/- 3 mm.

Afla primul despre cele mai noi produse