Cu toţii ştim că vederea este unul dintre cele mai importante simţuri, astfel că trebuie să ne protejăm ochii cât mai mult posibil. Din păcate, în era tehnologiei, rare sunt momentele în care nu stăm cu ochii fixaţi în ecrane, monitoare sau televizoare.
Pentru aţi proteja vederea, cea mai uşoară soluţie este să ajustezi lumina. Aproape toate LCD-urile au o ajustare a luminii de fundal şi ceea ce poţi face este să îi scazi puterea totală a luminii.
Dacă nu ai reglat niciodată această setare, ci ai lăsat-o aşa cum e setată din fabrică, ea se află probabil, foarte aproape de partea de sus a intervalului.
Reducând această setare, noaptea televizorul va deveni mult mai uşor de vizionat. De asemenea, va îmbunătăţi nivelul de negru, făcând ca imaginea să arate mai bine.
Dacă simţi disconfort al ochilor şi ai un televizor cu plasmă, încearcă să reduci nivelul contrastului. În cazul unui LCD, acest lucru nu funcţionează, dar în cazul unor televizoare de tip plasmă lumina va deveni mai slabă.
Cea mai evidentă modalitate de a combate oboseala ochilor este să laşi aprinse alte lumini din cameră. Acest lucru poate fi deranjant dacă eşti obişnuit să te uiţi la televizor în întuneric, dar este mai bine pentru ochii tăi. Un alt dezavantaj este că poţi obţine reflexii ale diverselor lumini, din cauza amplasării lor.
De asemenea, poţi alege o lumină complementară. Aceasta este o lumină gri neutră pe care o plasezi în spatele televizorului. Ea creşte lumina medie din camera cu o cantitate mică, ceea ce nu îţi va afecta acurateţea aparentă a culorii televizorului şi îţi va ajuta şi ochii.
Opţiunea extremă este cea a amplificării ecranului. Cu alte cuvinte: ia-ţi un proiector şi un panou pe care să proiectezi. Asta pentru că un ecran mai mare îţi va ocupa mai mult din câmpul vizual şi irisul tău se va micşora.